ستاره شناسان یک ابر غول پیکرِ متیل الکل را در اطراف پرورشگاه ستاره ای شناسایی کردند. این ابر نیم تریلیون کیلومتر (۳۰۰ میلیارد مایل) وسعت دارد و به ستاره شناسان کمک می کند دریابند چگونه برخی از پرجرم ترین ستارگان در جهان تشکیل شده اند. این ابر حاوی متانول است، نه اتانول؛ بنابراین اگر بتوانید به آن برسید هرگز دوست نخواهید داشت آن را بنوشید.

شناسایی الکل در اعماق فضا

ابری که فیلامنتِ میزرِ OH آن قرمز و فیلامنت های متانول آن سبز رنگ است.

ستاره شناسان در “رصدخانه جودرل بنک” یک پل غول پیکر حاوی متیل الکل کشف کردند که تقریبأ ۲۸۸ میلیارد مایل وسعت دارد و به دور یک پرورشگاه ستاره ای پیچیده شده است. این گاز به ما کمک می کند دریابیم چگونه پرجرم ترین ترین ستارگان در کهکشانمان تشکیل شده اند. مشاهدات جدید با تلسکوپ های رادیویی مرلین(MERLIN) در انگلیس ثبت شده اند؛ این تلسکوپ ها اخیرأ ارتقا پیدا کرده اند. این تیم ناحیه ای به نام W3(OH) را در کهکشان ما مطالعه کرد؛ در این منطقه، ستارگان با فروپاشی گرانشیِ یک ابرِ گازی و گردو غباری تشکیل می شوند. این مشاهدات فیلامنت های گازی غول پیکری را نشان می دهد که بصورت «میزر» منتشر می شوند(این مولکول های گازی در حال تقویت هستند و پرتوهای تابش میکروویو را بصورت انتشارات لیزریِ نور منتشر می کنند).

فیلامنت های گازهای پل های غول پیکری را بین «نقاط» میزر در W3(OH) تشکیل می دهند که قبلأ مشاهده شده است. بزرگترین فیلامنت ۴۶۳ میلیارد کیلومتر، طول دارد. مشاهدات حاکی از آن است که کل این ابر گازی بصورت یک قرص در اطراف ستاره ی مرکزی در حال چرخش است، درست به همان صورتی که قرص های شبیه قرص برافزایشی در اطراف ستارگان جوان در حال چرخش هستند. فیلامنت های میزر در مرزهای شوک واقع شده اند؛ در این مناطق بزرگ گازها در حال برخورد هستند.

دکتر لیزا هاروی-اسمیت، محقق اصلی مطالعه گفت: «اکتشاف ما خیلی جالب است زیرا برخی از دیدگاه های پذیرفته شده در تحقیقات نجومی را به چالش می کشد. قبل از اینکه این فیلامنت ها را کشف کنیم تصور می کردیم که این میزرها اشیایی نقطه مانند یا کانون های روشنِ خیلی کوچک هستند که با هاله هایی از انتشارات کم نورتر احاطه شده اند.»

از زمان ارتقای شبکۀ تلسکوپ انگلیسیِ مرلین(MERLIN)، ستاره شناسان توانستند میزرهای اتانولی را با حساسیت بالاتری به تصویر بکشند و برای اولین بار توانستند یک عکس کامل از کلِ تابش در اطراف منابعِ میزری بگیرند. در این مطالعه جدید، تیمِ جودرل بانک به حرکتِ منطقه ی شکل گیری ستارۀ W3(OH) در ابعاد سه بُعدی نگاه کردند و همچنین خواص فیزیکی گاز را اندازه گرفتند، مثل دما، فشار، مقاومت و جهت میدان های مغناطیسی. در هنگام آزمایش نظریه هایی مثل چگونگی تولد ستارگان از گازهای اولیه در پرورشگاه ستاره ای، این اطلاعات حیاتی هستند.

دکتر هاروی-اسمیت گفت: «هنوز سئوالاتِ بی پاسخِ بسیاری در مورد تولد ستارگان پرجرم وجود دارد زیرا مراکز شکل گیری آنها با گرد و غبار پوشیده شده اند. تنها تابشی که می تواند فرار کند در طول موج رادیویی قرار دارد و شبکه ارتقا یافتۀ مرلین در حال حاضر اولین فرصتِ بررسی دقیق این مناطقِ تشکیل ستاره و اتفاقی که در آنها می افتد را فراهم کرده است.»

انواع مختلف فعل و انفعالات بین مولکول ها در مناطق شکل گیری ستاره منجر به انتشاراتی در طول موج های متفاوت شدند. مشاهدات آتیِ میزرها در فرکانس های دیگر به گونه ای برنامه ریزی شده تا بررسی ها بتوانند این پازل پیچیده را تکمیل کنند. دکتر هاروی-اسمیت افزود: «اگرچه کشف یک ابر الکلی به وسعت تقریبی ۳۰۰ میلیارد مایل جالب است، متأسفانه متانول برخلاف پسر عمویش اتانول برای مصرف انسان مناسب نیست!»

تانی کال

برگرفته از universetoday

بیگ بنگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *