یوگا به جنیفر داکس کمک کرد تا حس اعتماد به نفس و آرامش را در بدنش تجربه کند. در اینجا به نکاتی اثبات شده از سوی یک مربی یوگا اشاره میکنیم که چطور بدون اینکه علائم رماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) را تشدید کنیم، از تاثیرات یوگا بهرهمند شویم.
تاثیرات یوگا در تسکین رماتیسم مفاصل: داستان جنیفر
جنیفر داکس، مقیم در بالتیمور که از رماتیسم مفاصل رنج میبرد تمرینات یوگای خود را به پیشنهاد پزشکش آغاز کرد. در ابتدا با اکراه در کلاسهای یوگا شرکت میکرد اما در نهایت، به گفته خودش، تمرینات یوگا زندگیاش را متحول کرد.
برای اولین بار هنگامی که ۲ سال بیشتر نداشت، پزشکان تشخیص دادند که مبتلا به رماتیسم مفاصل است، در ۷ سالگی بیماریش تا حدودی بهبود یافت و این بهبودی سالها به طول انجامید تا جایی که او فراموش کرده بود که مبتلا به رماتیسم مفاصل است. اما در سن ۱۸ سالگی علائم بیماری با شدت بیشتری خودنمایی کردند و برای نخستین بار از زبان متخصص روماتولوژی درباره درمانی جدید برای رماتیسم مفاصل چیزهایی شنید.
او میگوید: “من به پزشکم گفتم که نمیخواهم بقیه عمرم را دارو مصرف کنم. نمیخواهم که به دارو وابسته باشم.” پزشک جنیفر، یوگا را پیشنهاد کرد اما راهنمایی خاصی ارائه نکرد. پس خود جنیفر دست به کار شد تا مناسبترین تمرینات یوگا را برای تسکین بیماریش بیابد.
تحول جنیفر با یوگا
داکس میگوید: “اگر بخواهم صادق باشم، در ابتدا اصلا علاقهای به یوگا نداشتم.” به نظر او کلاسهای یوگا خسته کننده بود و از اینکه در این سن و با بیماری آرتروز در این کلاسها شرکت کند احساس خجالت و شرمساری میکرد. زیرا او یک تازهکار بود و نمیدانست که چطور باید اطلاعاتی در این زمینه کسب کند. او میگوید: “من با کسانی در کلاس یوگا همگروه بودم که بدنهایی بسیار منعطف داشتند و من فقط روی زمین مینشستم، فقط مینشستم.”
اما یوگا دارای سبکهای مختلفی است و برخی از انواع آن نسبت به برخی دیگر به فعالیتهای جسمانی بیشتری نیازمند است. در نهایت او به سبک آرامتری از یوگا یعنی هاتا یوگا که سبکی محبوب است، روی آورد و جایگاه خویش را در دنیای یوگا یافت. جنیفر چنان پیشرفتی در دنیای یوگا حاصل کرد که با ۲۳ سال سن به جایی رسیده است که این سبک را آموزش میدهد. او میگوید که رماتیسم مفاصلش بهبود یافته، اگرچه گاه گاهی درد به سراغش میآید، اما باید مراقب برنامه غذائیش هم باشد و از گندم و شکر که درد مفاصلش را تشدید میکنند، اجتناب کند.
توانایی مقابله با ناامیدی و اندوه، برای جنیفر فوقالعادهترین مزیت یوگاست.
جنیفر میگوید: “برنامه تمرینات یوگای هر روزم بر پایه حالات روحی همان روزم چیده میشود، پس اگر دلتنگ یا غمگین باشم، وضعیتهایی برای گشایش قلب انجام میدهم، اما اگر کاملا ناامید باشم بیشتر تمریناتِ آرامی مانند ایستادن و کف دستها را به زمین رساندن را تمرین میکنم.”
روشهایی ساده جهت افزایش تاثیرات یوگا
با توجه به تجربه شخصی که خودش مبتلا به رماتیسم مفاصل بوده و به تمرینات یوگا روی آورده، جنیفر به کسانی که از این بیماری رنج میبرند و در عین حال به یوگا علاقمندند، چند نکته را گوشزد میکند:
طلب کمک کنید. او میگوید: “اکنون که من در جایگاه مربی قرار گرفتهام، از اینکه از من سوالی شود، خوشحال میشوم.” او همچنین میگوید اگر احساس کند انجام برخی حرکات برای فردی میسر نیست، تلاش میکند تا در حرکات تغییرات ایجاد نماید، انجام حرکات به شیوهای ملایمتر.
مناسبترین حرکات، مربی و کلاس یوگا را بیابید.
به آوای بدن خود گوش دهید.
تحقیقات انجام شده در زمینه یوگا و رماتیسم مفاصل
بر اساس نتایج منتشر شده در مجله یوگا درمانی در سال ۲۰۱۳، یافتههای محققان هم تاثیرات مثبت یوگا بر رماتیسم مفاصل را تائید مینماید. یوگا موجب کاهش علائم رماتیسم مفاصل از قبیل درد، خستگیمفرط، تورم و سوزش میشود و در عین حال موجب افزایش انرژی، توان، تحرک و تندرستی اینگونه افراد میگردد. در مطالعاتی دیگر که در همان سال در مجله بالینی درد انتشار یافت، مشخص شد که اگر جوانانی که مبتلا به رماتیسم مفاصل هستند بعد از ۱۲ جلسه یعنی به مدت ۶ هفته و هر هفته ۲ روز در جلسات یوگا حضور پیدا کنند، تاثیرات مثبت آن را مشاهاده خواهند کرد. بعد از این ۱۲ جلسه، شرکتکنندگان در این مطالعه با کاهش درد و خستگی مفرط و بهبود در خلق و خو و کیفیت زندگیشان روبرو شده بودند.
روماتولوژیستها بر این باورند که انجام حرکات یوگا، اما به سبک خودتان از نکات کلیدیست. روماتولوژیست جمیما آلبایدا از بالتیمون میگوید: “یوگا مستلزم انجام فعالیتهای رقابتی نیست.” دکتر آلبایدا معتقد است: “یوگا کلید حل مشکل افرادیست که با رماتیسم مفاصل دست به گریبانند وهمچنین مناسب افرادیست که در پی آرامش ذهن و جسم خود هستند و نه به دنبال رقابت با دیگر افراد کلاس.”
دکتراستفانی، یوگا درمانگر در بالتیمور که مطالعاتش در زمینه یوگا و آرتروز منجر به حصول پیشرفتهایی در سبکهای تمریناتی که مربیان یوگا به شاگردانشان میدهند، شده میگوید: “تمرین با مربی خوب امریست ضروری. ممکن است حرکات یوگا برای فردی که مفاصلش بر اثر رماتیسم مفاصل دچار تغییر شکل (ناهنجاری) شده موثر باشد اما این امر مستلزم تعدیل و تلطیف این حرکات از سوی مربیست. گاهی حتی برای افرادی که دچار ناهنجاری مفاصل هم نیستند، تعدیل این حرکات در بهبود خستگی مفرط، درد و تورم آنها موثر است.”
مربی یوگای خود را در جریان بیماری رماتیسم مفاصل خود قرار دهید.
کانانی تامپسون مربی یوگا و مدیتیشن و مالک باشگاه یوگا در تگزاس معتقد است: “اگر به یوگا علاقمندید اما نگرانید که مبادا انجام حرکات یوگا موجب وخامت رماتیسم مفاصل شما شود، بهترین راهکار این است که از قبل مربی خود را در جریان نوع بیماری، دردها و علائمی که تجربه کردهاید قرار دهید. من تمرینات هر روزم را برحسب حالات روحی و جسمی شاگردانم تنظیم میکنم، گاهی این تمرینات از حرکات بسیار نرم و آرام تا دشوار و چالشبرانگیز متغییر است. همچنین حائلهای متنوعی برای انجام حرکات یوگا وجود دارد که به تغییر حالات و ژستهای یوگا کمک شایانی میکند و در عین حال به شما اجازه میدهد تا از مزایای یوگا بهرهمند شوید. از جمله این حائلها میتوان به بالشتک، بند و پتوها اشاره کرد.”
تامپسون میگوید که تنفس و مولفههای مدیتیشن در یوگا برای افراد مبتلا به رماتیسم مفاصل فوقالعاده موثر است، حتی اگر در ابتدا انجام این حرکات برایشان چندان آسان نباشد.
کلام آخر درباره یوگا و رماتیسم مفاصل این است که باید خواستهها و نگرانیهای خود را با مربی در میان بگذارید و البته باید یک مربی ماهر و مشتاق بیابید که تمریناتی بر حسب خواستهها و نگرانیهای شما برایتان در نظر بگیرد.
مجله سلامت