PS Plus Vs Xbox Games With Gold: کدام یک بازیهای رایگان بهتری دارند؟
“ترجمه شده از وبسایت Game Informer”
در قلمرو آبی دنیای بازی و در سال ۲۰۱۰، سونی سرویس PlayStation Plus را برای کاربران پلتفرمهای خود عرضه کرد. برای استفاده از این سرویس، باید اشتراک ویژه آن را تهیه می کردید که هزینه یک سال اشتراک آن، در آن موقع چیزی معادل ۴۹.۹۹ دلار بود و هماکنون ۵۹.۹۹ دلار است. افرادی که اشتراک این سرویس را تهیه میکردند، میتوانستند از یکسری بازیهای جذاب و متنوع که به صورت ماهانه عرضه میشدند، لذت ببرند. در ماه جولای سال ۲۰۱۴، روند عرضه بازیها برای سرویس پلیاستیشن پلاس نظم خاصی گرفت، به این صورت که هر ماه، تعداد مشخصی بازی برای مشترکین پلیاستیشنپلاس به صورت رایگان عرضه میشد. اگر کاربران میتوانستند بازی را در یک مدت مشخصی فعال کنند، قادر بودند حتی پس از آن که محدودیت زمانی فعالسازی بازی به اتمام رسید و از روی پلیاستیشنپلاس حذف شد نیز، با داشتن اکانت ویژه پلیاستیشن پلاس به انجام آن بپردازند.
از آنسو در قلمرو سبز دنیای بازی و در سال ۲۰۱۳، مایکروسافت نیز، روندی مشابه را در پیش گرفت و با استفاده از سرویس ایکسباکس لایو، خدماتی مشابه پلیاستیشن پلاس را برای بازیکنان ایجاد کرد. دارندگان ایکسباکسوان درست مانند پلیاستیشنپلاس، بعد از به اتمام رسیدن مدت زمان اشتراک، دیگر نمیتوانستند بازیها را انجام دهند؛ هرچند دارندگان ایکسباکس۳۶۰، این توانایی را داشتند که بازی را برای همیشه ذخیره کنند و هروقت دلشان خواست، حتی بدون داشتن اکانت گلد، آنها را انجام دهند.
حال، اگر بخواهیم عملکرد سونی و مایکروسافت را در این زمینه مقایسه کنیم، به نظرتان کدامیک عملکرد بهتری را از خود به نمایش گذاشتهاند؟ برای اینکه متوجه شوید نظرتان تا چه حد به واقعیت نزدیک است، با ما همراه باشید.
نکته: بیشتر اطلاعاتی که در این مقاله به کار رفته، مربوط به دو سال اخیر است و سرویسهای پلاس و گلد را از جنبههای گوناگون مقایسه میکند، از جمله سن و سال بازیهای عرضه شده برای هر سرویس، امتیاز متاکریتیک و محتواهای انحصاری آنها؛ در این مقاله، تنها چهار کنسول پلیاستیشن ۳ و ۴ و ایکسباکس ۳۶۰ و وان در نظر گرفته شده و کنسول دستی ویتا را کلا در نظر نگرفتهایم، چراکه شرکت مایکروسافت در بازار کنسولهای دستی هیچ حضوری ندارد.
مقایسه به لحاظ کمی
در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، برای سرویس پلیاستیشنپلاس، هم بر روی کنسول پلیاستیشن ۳ و هم پلیاستیشن ۴، ۱۱۸ بازی منتشر شده است. در همین مدت نیز مایکروسافت ۹۳ عنوان را برای کاربران ایکسباکسلایو منتشرکرده است. در واقع سونی ۲۵ بازی بیشتر از مایکروسافت عرضه کرده و از این نظر، میتوان گفت که سونی عملکرد بهتری داشته است.
مقایسه به لحاظ کیفی
در طول دو سال گذشته، میانگین امتیازات بازیهای پلیاستیشنپلاس در وبسایت متاکریتیک، حدود ۷۴.۶ بوده که بیشترین امتیاز نیز مربوط به بازی مسافکت ۲ است، با امتیازی معادل ۹۴. در ردههای بعدی هم بازیهای Journey با امتیاز ۹۲ و لیمبو با امتیاز ۹۰ قرار دارند. کمترین امتیازها نیز مربوط است به بازیهای: Datura ، Pumped BMX و بازیهای Medal of Honor Warfighter و Table Top Racing که با کسب امتیازاتی مساوی و معادل ۵۵، کمترین امتیازها را بین بازیهای عرضه شده برای سرویس پلیاستیشنپلاس دارا میباشند.
در طرف مایکروسافت اما، میانگین امتیازات متاکریتیک بازیها، حدود ۷۴.۸ میباشد. بالاترین امتیازات مربوط به بازیهای Gears of War 2 و BioShock Infinite، با امتیازاتی مساوی و معادل ۹۳ میباشد. همچنین بازیهای The Walking Dead Season 1 با امتیاز ۹۲، Rayman Legends با امتیاز ۹۱ و بازی Gears of War 3 با امتیاز ۹۱ در ردههای بعدی قرار دارند. کمترین امتیاز نیز مربوط است به بازی Goat Simulator که دارای امتیازی معادل ۵۳ در سایت متاکریتیک است.
مقایسه از نظر قدمت بازیهای عرضه شده
با نگاهی به عناوین بازیهای سرویسهای مذکور، که امتیازات بالاتری نسب به سایر بازیها دارند، متوجه میشویم اغلب آنها بازیهایی قدیمیاند و هرچه یک بازی قدیمیتر باشد، احتمال اینکه خود کاربر آنها را پیش از این خریداری و انجام داده باشد، بسیار بالاتر میرود. متوسط سن و سال و قدمت بازیهایی که برای پلیاستیشنپلاس عرضهشدهاند، چیزی حدود ۲۲.۸ ماه میباشد. بهترین بازی این سرویس، به لحاظ امتیازاتی که در سایت متاکریتیک برایش ثبت شده، عنوان مسافکت۲ میباشد که در سال ۲۰۱۵ برای سرویس پلاس عرضه گردید، یعنی چیزی حدود ۵ سال پس از انتشار رسمی بازی. مثال دیگری که در اینجا مطرح است، بازی Super Stardust HD میباشد که هنگامی که برای سرویس پلاس عرضه گردید، ۹ سال از زمان انتشارش میگذشت. بازی Locooco Cocoreccho! نیز بعد از ۸ سال برای پلاس منتشر شد.
حال برویم سراغ سرویس گلد ایکسباکسلایو. متوسط سنی بازیهای ایکسباکس لایو گلد حدود ۳۳.۷ ماه میباشد، که نسبت به پلاس، حدود ۱۱ ماه پیرتر است و امتیازی منفی برای این سرویس محسوب میشود. بازی Gears of War 2 که بالاترین امتیاز را در بین بازیهای گلد شده دارد، در ماه نوامبر سال ۲۰۰۸ نخستین بار عرضه گردید و پس از ۷ سال و سه ماه، سرانجام برای ایکسباکس لایو نیز گلد شد. بازی دیگری که در سرویس لایو امتیاز بالایی دارد، عنوان بایوشاک: بینهایت است که بعد از دو سال، گلد شد. جالب است بدانید که همین بازی برای سرویس پلاس پلیاستیشن۳، به عنوان یکی از بازیهای Instant Game Collection، یک سال زودتر از ایکسباکس عرضه شد. بازی Burnout Paradise هنگامی که گلد شد، ۹ ساله بود و بازی Rainbow Six Vegas 2 نیز هنگامی که گلد شد، ۸ سال از زمان انتشارش میگذشت.
مقایسه از نظر بازیهایی که اختصاصا برای سرویسهای مذکور انتشار یافتهاند
هر دوی سرویسهای پلیاستیشن پلاس و ایکسباکسلایو گلد، بازیهایی داشتند که در همان بدو عرضه، برای این سرویسها نیز عرضه شدند و مشترکین این سرویسها میتوانستند رایگان، به انجام این بازیها بپردازند. یکی از این بازیها که از استانداردهای بالایی نیز برای رقابت و سرگرمی برخوردار است، بازی Rocket League میباشد. خبر عرضه این بازی به صورت رایگان برای سرویس پلیاستیشنپلاس، یک بمب خبری محسوب میشد. این بازی که در سال ۲۰۱۵ برای پلاس عرضهگردید، به عنوان یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین بازیهای رقابتی است که تاکنون برای کنسولها عرضه گردیدهاست. این بازی با یک سال تاخیر، برای ایکسباکسوان نیز عرضه گردید، اما هنوز خبری از گلد شدن آن وجود ندارد. این بازی همچنان به عنوان یکی از محبوبترینها مطرح است و هنوز هیچ نشانهای از توقف سیر موفقیتهای آن وجود ندارد. از دیگر بازیهای موفق اختصاصی پلاس، میتوان به Tetris-clone Tricky Towers، Broforce، Grow Home و پورت بازی Duke Nukem 3D اشاره کرد.
قابلتوجهترین بازی ایکسباکسلایو گلد نیز در این زمینه، Banner Saga 2 میباشد که به جرات میتوان گفت، این بازی موفقترین بازی گلد است که از همان ابتدای عرضه، به صورت اختصاصی برای این سرویس در نظر گرفته شدهاست. از دیگر بازیهای موفق نیز میتوان به Double Fine’s Massive Chalice، Knight Squad و Tumblestone اشاره کرد. در کل و در مقام مقایسه، سرویس پلاس تاکنون ۱۹ عنوان Brand-New داشته و این در حالی است که سرویس ایکسباکسلایو ۱۱ عدد دارد. ۱۱ عنوان جدید، هرچند زیاد هم بد نیست و عملکرد مایکروسافت آنقدرها هم بد نبوده، اما هنوز برای پیشیگرفتن از سونی راه درازی باقی مانده است.
مقایسه به لحاظ ارزش اقتصادی
برای بررسی این موضوع، ما قیمت بازیها را در زمان عرضه برای سرویسهای لایو و پلاس در فروشگاههای اینترنتی بررسی کردیم و به این ترتیب، میانگین قیمت بازیهایی که برای پلاس عرضه شده بودند، ۱۷.۳۴ دلار برآورد شد و به این ترتیب، کل ۱۱۸ بازی، حدود ۲۰۴۶.۳۲ دلار میشود. در بین کل عناوین پلیاستیشنپلاس، تنها دو بازی با ارزش ۶۰ دلار برای کاربران پلاس رایگان شدند: NBA 2K16 و Tropico 5. یکی دیگر از بازیهایی که با ارزش پولی بالا برای سرویس پلاس عرضه شد مربوط میشود به Sherlock Holmes: Crimes and Punishments با قیمت ۴۹.۹۹ دلار در مارس ۲۰۱۵.
در این شاخص مقایسهای، ایکسباکس چندین دلار از رقیب خود پیش است. میانگین ارزش بازیهای گلد شده، ۲۱.۳۲ دلار میباشد و در کل، ارزش تجاری تمام ۹۳ عنوان، بالغ بر ۱۹۸۳.۰۹ دلار میشود.. تنها بازی که با قیمت ۶۰ دلار برای لایو گلد شد، Warriors Orochi 3 Ultimate و برای کنسول ایکسباکسوان بود که به مدت ۲۳ ماه، بدون افت قیمت عرضه میشد.
مقایسه از نظر تعداد انحصاریها
بسیاری از بازیکنان، ارزش و قدرت یک کنسول را به بازیهای انحصاری آن میدانند، پلیاسیتشن بازیهایی چون God of War ، Uncharted و LittleBigPlanet را در انحصار خود دارد و از طرف دیگر، ایکسباکس بازیهایی مثل Gears of War ، Halo و Killer Instinct را به یدک میکشد. در سرویس پلاس، از ۱۱۸ بازی که در دو سال گذشته عرضهشدهاند، ۵۰تایشان، یا به عبارت دیگر ۴۲.۳ درصدشان، در سرویس لایو وجود ندارند. از این ۵۰تا، ۲۰ عنوان منحصرا برای پلتفرمهای پلیاستیشن عرضه شده که هم بازیهای مستقلی مثل Entwined و The Unfinished Swan و هم بازیهای با کیفیت مثل یاکوزا ۴ و ۵ و God Of War Ascension را شامل میشود.
از ۹۳ بازی که برای ایکسباکس گلد شده، ۱۷ عنوان یا ۱۸.۲ درصد از بازیها، در پلیاستیشن در دسترس نیست و از این تعداد نیز ۵ عنوان فقط بر روی ایکسباکس قابل اجرا میباشند. تمام عناوین انحصاری گلد شده، بازیهای با استاندارد بالا هستند و بازیهای ایندای در بین آنها دیده نمیشود و عبارتاند از: Gears of War:2,3, judgment، Forza Horizon و Sunset Overdrive.
نتیجهگیری نهایی
با نگاهی به دادهها و اطلاعات به دست آمده در دو سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، میتوان گفت که در اغلب موارد، سونی عملکرد بهتری داشته و توانسته بهتر خود را نشان دهد؛ اما این تنها یک بعد از قضیه است زیرا اهمیت برخی از این پارامترها از دیگری بیشتر است و نباید فراموش کنیم که تجربه هرکس از هریک از این سرویسها میتواند متفاوت باشد و این آمار و ارقام، نمیتواند با قطعیت تعیین کند که شما چه سرویسی را ترجیح میدهید. به طور مثال برخیها تمایل دارند بازیهای جدیدتری را بصورت رایگان تجربه کنند و در این صورت PS Plus گزینه بهتری برای آنهاست و در سوی دیگر عدهای نیز معتقد هستند که بازیهای رایگان شده برای Xbox Live کیفیت بالاتری دارند که بر اساس امتیازات متاکریتیک حق نیز با آنهاست.
پردیس گیم